Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat.
Co je bobule aronie?
ARONIA - MALÁ PŮVODNÍ BOBULE
Na keři s bílými květy v květnu dozrávají do konce srpna 10 až 15 mm velké, tmavě fialové, téměř černé plody. Toto divoké ovoce je známé pod latinským názvem Aronia melanocarpa, zkráceně „arónie“ nebo „aronie“.
Domorodí Američané spoléhali na posilující sílu plodů arónie jako na nepostradatelnou zimní zásobu. Ruský ovocnářský odborník Mičurin zavedl tuto cennou rostlinu na konci 19. století do Ruska, kde se brzy začala pěstovat ve velkém. Odtud se mrazuvzdorná bobule dostala do střední Evropy a dlouhou dobu se vyskytovala především v okrasných zahradách pro krásné červené podzimní listí. Již více než sto let roste také v Rakousku jako „černý horský jasan“.
SILNÝ ÚČINEK
Plody arónie a jejich šťáva poskytují absolutní špičkové hladiny anthokyanů a OPC (oligomerních proanthokyanidinů). Tyto energetické látky spolu s mnoha dalšími bioaktivními rostlinnými složkami jsou zodpovědné za extrémně vysokou hodnotu ORAC plodů arónie. Hodnota ORAC je mezinárodně uznávané měření pro vyjádření antioxidační kapacity potraviny. Čím vyšší je tato hodnota, tím silnější je schopnost neutralizovat volné radikály, které urychlují stárnutí buněk v každém živém organismu. Šťáva z bobulí arónie má také neobvykle vysokou hodnotu ORAC. Naši aroniovou šťávu necháváme pravidelně analyzovat a kromě nutričních informací tiskneme na obal také hodnotu ORAC šťávy.