Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat.
Recept na pravý Maďarský guláš
Madarský guláš je vynikající jídlo plné chuti a aroma. Zde je recept na přípravu tradičního maďarského guláše:
Ingredience:
- 800 g hovězího masa (ideálně z plece), nakrájeného na kostky
- 2 cibule, jemně nasekané
- 2 papriky (červená a zelená), nakrájené na proužky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička křemenečského kmínu
- 1 lžička kvalitního soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky karamele
- 1/4 lžičky mletého koriandru
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- 1/4 lžičky mletého červeného pepře (volitelně, pokud chcete pikantnější chuť)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce cukru
- 1 l vody nebo hovězího vývaru
- 2 brambory, nakrájené na kostky
- 1 lžíce octa (nemusí být, pokud nechcete)
- Smetana nebo jogurt na podávání
- Na podávání: vařené těstoviny, knedlíky nebo chléb
Postup:
-
Na velké pánvi nebo hrnci zahřejte olej na středním plameni. Přidejte cibuli a restujte ji dozlatova.
-
Přidejte hovězí maso a restujte ho, dokud nezmění barvu z růžové na hnědou. Můžete přidat i česnek a papriky a restovat je spolu s masem.
-
Přidejte hladkou mouku a promíchejte ji s masem. Vařte další 2-3 minuty, aby mouka ztratila svou moučnatou chuť.
-
Přidejte sladkou papriku, křemenečský kmín, sůl, pepř, karamel, koriandr, kmín a červený pepř (pokud používáte) a promíchejte dohromady.
-
Přidejte rajčatový protlak a cukr, a pak postupně přilijte vodu nebo hovězí vývar. Dobře promíchejte a přiveďte k varu.
-
Jakmile začne vařit, snižte teplotu na minimum, přidejte brambory a nechte guláš vařit pod pokličkou asi 1,5 - 2 hodiny, nebo dokud maso není měkké a brambory jsou uvařené.
-
Přidejte ocet, pokud ho používáte, a vařte dalších 10 minut. Ostrouhejte chuť solí nebo pepřem, pokud je to potřeba.
-
Podávejte guláš s lžící smetany nebo jogurtu na každém talíři. Můžete ho podávat s vařenými těstovinami, knedlíky nebo kouskem čerstvého chleba.
Tímto způsobem si můžete vychutnat tradiční maďarský guláš, který je plný bohatých a hlubokých chutí. Dobrou chuť!
Komentáře4