03. 09. 2023, 14:11
Suroviny:
- 500 g vepřového masa (plec nebo krk)
- 2 cibule, nakrájené na drobné kousky
- 2 papriky (červená a zelená), nakrájené na proužky
- 2 rajčata, nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česneku, nasekané na drobno
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté pálivé papriky (volitelně, podle vaší chuti)
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička sůl
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžíce hladké mouky
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce smetany na vaření (volitelně)
Postup:
1. Maso nakrájejte na menší kostky a osolte.
2. V hlubším hrnci zahřejte olej a na něm orestujte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a krátce osmažte.
3. Přidejte maso a osmahněte ho ze všech stran dozlatova.
4. Přidejte nakrájené papriky, mletou sladkou papriku, pálivou papriku (pokud ji použijete), kmín, majoránku, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte.
5. Přidejte rajčata a rajčatový protlak. Důkladně promíchejte.
6. Posypeme hladkou moukou a znovu promícháme, aby se všechny suroviny dobře spojily.
7. Postupně přilijte hovězí vývar a za stálého míchání vařte asi 1,5 až 2 hodiny na mírném ohni nebo dokud maso není měkké a guláš má správnou konzistenci. Pokud se vám zdá guláš příliš hustý, přidejte ještě trochu vývaru.
8. Před podáváním můžete přidat smetanu na vaření a nechat ji krátce provařit.
9. Podávejte horký guláš s knedlíkem, rýží nebo třeba bramborovým kaší. Můžete také ozdobit nasekanou petrželkou nebo koprem.
Tento recept je ideální pro vychutnání tradičního českého pokrmu. Buďte opatrní s množstvím pálivé papriky, abyste si zajistili správnou úroveň pikantnosti podle svého vkusu. Dobrou chuť!
Komentáře1