03. 09. 2023, 14:16
Suroviny:
- 500 g hovězího masa (plec nebo roštěnec), nakrájené na kostky
- 2 cibule, nasekané na drobné kousky
- 2 papriky (červená a zelená), nakrájené na proužky
- 2 rajčata, nakrájená na kostičky (nebo 1 hrníček rajčatového protlaku)
- 3 stroužky česneku, nasekané na drobno
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté pálivé papriky (volitelně, podle vaší chuti)
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička koriandru (volitelně)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 hrníčky hovězího vývaru nebo vody
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce octa (volitelně)
- Smetana na servírování (volitelně)
- Niva nebo šlehačka na podávání (volitelně)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Maso osolte a opepřete.
2. V hlubokém hrnci zahřejte slunečnicový olej a na něm orestujte cibuli dozlatova.
3. Přidejte maso a smažte ho ze všech stran, dokud není dobře propečené.
4. Přidejte mletou sladkou papriku, pálivou papriku (pokud ji použijete), kmín, koriandr (pokud jej použijete), sůl a pepř. Vše dobře promíchejte.
5. Přidejte rajčata a česnek. Pokračujte v míchání a vaření asi 5 minut, nebo dokud rajčata nezměknou.
6. Posypejte hladkou moukou a promíchejte, aby se všechny suroviny dobře spojily.
7. Postupně přilijte hovězí vývar nebo vodu a rajčatový protlak. Promíchejte a nechte vařit asi 1,5 až 2 hodiny na mírném ohni, dokud maso není měkké a guláš má správnou konzistenci. Pokud je guláš příliš hustý, přidejte více vývaru nebo vody.
8. Před podáváním můžete přidat lžíci octa, která dodá guláši pikantní chuť.
9. Podávejte horký guláš s knedlíkem nebo třeba domácím chlebem. Můžete také přidat lžíci nivy nebo šlehačky na servírování a posypat nasekanou petrželkou.
Tímto receptem si můžete vychutnat autentický maďarský guláš plný chutí a vůní papriky.
Komentáře
Diskuze je prázdná.