Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat.
Maďarská polévka Lebbencs
Lebbencs (nebo také Lebbencsleves) je maďarská polévka, která je obvykle připravována s fazolemi nebo hrachem. Zde je jednoduchý recept:
Ingredience:
- 250 g suchých fazolí (nebo hrachu)
- 1 cibule, nakrájená na drobno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce olivového oleje nebo sádla
- 1 lžička papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 brambory, nakrájené na kostičky
- 1 paprika, nakrájená na kousky
- 2 rajčata, nakrájená na kousky
- 1 lžíce hladké mouky (na zaprašování)
- Kysaná smetana na podávání (volitelné)
- Nasekaná petrželka na ozdobu
Postup:
-
Večer předem namočte fazole nebo hrách ve vodě.
-
Následující den přendejte fazole nebo hrách do hrnce a vařte podle pokynů na obalu (dokud nejsou měkké).
-
V pánvi na olivovém oleji nebo sádle osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a chvíli smažte.
-
Přidejte papriku, kmín, mletou sladkou papriku, sůl a pepř. Míchejte a nechte chvíli restovat.
-
Přidejte nakrájené brambory, papriku a rajčata. Smíchejte a restujte dalších 5 minut.
-
Přidejte připravené fazole nebo hrách do zeleninové směsi. Promíchejte.
-
Přidejte vodu tak, aby vše bylo ponořeno, a přiveďte k varu.
-
Zredukujte teplotu na střední a vařte polévku asi 20-30 minut, nebo dokud brambory nejsou měkké.
-
V malé misce rozmíchejte hladkou mouku s trochou vody, dokud nevznikne tekutá směs bez hrudek. Přidejte tuto směs do polévky a vařte, dokud nezhoustne.
-
Ochutnejte a přizpůsobte chuť solí a pepřem podle potřeby.
-
Podávejte polévku posypanou nasekanou petrželkou a podle chuti s lžící kysané smetany.
Tento recept je pouze jednou z mnoha variant Lebbencsleves, a můžete ho přizpůsobit svým chuťovým preferencím. Dobrou chuť!
Kommentare
Diskuze je prázdná.